Építész infó - tanácsok építkezés előtt állóknak telek és házvásárlással kapcsolatosan - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Cikk ajánló:

építkezés előtt állóknak, építkezőknek, érdeklődőknek

Hol vásároljunk építési telket?

Nem mindegy hol fogunk a következő
időszakban élni, ezért talán ez az egyik legnehezebb döntés... Több szemponot érdemes szem előtt tartani, mely befolyással lehet életünkre.

Szeretné tudni mennyit érdemes 

a telekvásárlásra szánni? Hol a határ?

A címre kattintva olvassa el erről szóló összeállításunkat!

Mire figyeljünk telekvásárláskor?
Milyen legyen a telek mérete, lejtése,

formája, tájolása? Milyen az ideális telek?

Tanácsok ház vásárláshoz
Használt ingatlan vásárláson gondolkodik?

Kíváncsi mire érdemes figyelnie, hogy a legjobb döntést hozza? Ha igenre válaszolt a fenti kérdésekre, akkor érdemes tovább olvasnia!


vonal

Egyszerűsített bejelentés

2016. július 1-étől ismét változott a max. 300 m2 alapterületű lakóépületek építésének egyszerű bejelentése. A korábbi 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletet már ne is keresse senki, mert azt a Kormány hatályon kívül helyezte.Az új szabályozást a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet tartalmazza.

Tervezés menete

Építkezni szeretne, de hogy lesz az elhatározásból vázlatterv majd engedély? Ki fogja ezt megtervezni? Milyen döntéseket kell hozni? 

A következő cikkünk ezt taglalja, hogy már a kezdetektől átlássa a folyamatot. 

Készen vannak a tervek és akkor most mi a teendő? Mi fán terem az az ÉTDR? Ki intézi az engedélyeztetést és mire van még szüksége a hivatalnak? Mikor lesz engedély??

Generálkivitelező kiválasztása
Használt ingatlan vásárláson gondolkodik?

Kíváncsi mire érdemes figyelnie, hogy a legjobb döntést hozza? Ha igenre válaszolt a fenti kérdésekre, akkor érdemes tovább olvasnia!


Kivitelezés menete

Megvan a jogerős építési engedély. Hogyan tovább?

Mikor szükséges kiviteli terv és az mit takar? Kivel építtessük fel otthonunkat? Építési napló elektronikusan? (E-napló)

Felépület a ház, vége a kivitelezés okozta megterhelő időszaknak. Majdnem... Hátra van még a használatbavételi eljárás. Hogy is van ez?

vonal

Egy építész feladata

Mivel foglalkozik egy építész? Milyen tevékenységi körök tartoznak hozzá a tervezésen kívül? Milyen feladatokkal, kérdésekkel, problémákkal kereshetjük fel az építészt?

Álatlában egyszer építkezik az ember életében, ezért nem mindegy kire bízzuk otthonunk tervezését. 

Fontos, hogy a tervezési díjon kívül a szakértelmet is figyelembe vegyük, valamint az sem utolsó szempont, hogy Ön és építésze között egy szimpátia is kialakuljon, hiszen a tervezés a bizalmi feladatok közé tartozik.

Miért van szükségünk építészre?

Tesszük fel magunknak ezt a kérdést, hisz "kockás papíron" én is tudok alaprajzot rajzolni, a többit meg majd a kőművessel közben kitaláljuk...


vonal

Mit építhetünk a telkünkre?

Nem mindegy, hogy mekkora, milyen stílusú, milyen magas épületet lehet építeni egy telekre.

Telekvásárlást megelőzően érdemes a helyi építési szabályzatot is átolvasni, hiszen egy adott településen belül is különböző előírásokat kell alkalmazni.

Tudja Ön már, hogy milyen elvárásai vannak leendő otthonukkal kapcsolatosan? Most nem feltétlen csak arra gondolok, hogy nagy nappali, étkező, konya, 3 szoba, fürdő stb. helyiségek kellenek.

Építsünk, vagy vásároljunk?

Gyorsan költözne? El szeretné kerülni a kivitelezés során a stresszes időszakot, akár kompromisszumok árán is? Megalkuvás nélkül szeretné megvalósítani álmai otthonát


Lakás vagy családi ház?

Milyen előnyei vannak egy lakásnak, illetve családi háznak? Hátrányokkal is jár az egyik, vagy a másik választása, de kimondja meg, hogy kinek mi a legjobb választás?


Mire figyeljünk otthonunk tervezésekor?

Mit mondjunk az építésznek? Legfőképpen mindent, ami kicsit is fontos lehet, hogy a végeredmény, ne csak egy szép ház, hanem egy kellemes otthon is legyen családja számára. 
Néhány kérdés, melyet érdemes végiggondolni.


Az Élethelyzet változásával, vagy egy használt ingatlan vásárlásakor jelentkezhetnek ezek a problémák. 

De mekkora gond ez valójában? 

Milyen megoldások vannak, hogyan orvosolható mindez?

Milyen színű legyen otthonunk?

Az alábbi cikkünk a színválasztásban próbál némi segítséget nyújtani. Manapság már szinte elengedhetetlen a látványterv a tervezés során, mely további segítség lehet a döntésben.


Mekkorák legyenek az egyes helyiségek? Nem lesz túl kicsi? Lehet kellene még egy szoba? Az alábbi írásunk helyiségről helyiségre vizsgálja meg a minimális, optimális méreteket.

vonal

Porotherm VS Ytong

Két falazóelem előnyeiről és hátrányairól olvashat az alábbi összeállításunkban. A cikket videókkal egészítettük ki, melyben még jobb képet kaphat ezekről a termékekről.

Egyre jobban terjednek a hőszivattyúk a lakosság körében. Nem mindegy viszont, hogy mit vásárolunk. Ugyanaz a szivattyú jó lehet másnak, egy másik házhoz, de az Önnek is megfelelő? Erre keresi Varga Márton gépészmérnök kollégám a választ.

vonal
Energetikai tanúsítvány

Tudja Ön, hogy mikor szükséges energetikai tanúsítványt készíttetnie és ki készítheti el?

Mit jelentenek az A-B-C-D-E-F-G 

jelölések?

Szerkezetek kötelező alkalmassági idejéről készítettünk egy rövid összefoglalást, a végén az idevonatkozó rendelet linkjével. Jó tudni, hogy a kivitelezéskor beépített építőanyagokra, szerkezetekre milyen előírások vonatkoznak.

Nyílászárók karbantartása

A tökéletes, drága nyílászáróink szépségének, használhatóságának megőrzésének érdekében szükségvan némi egyszerű karbantartásra, melyet mindenki otthon el tud végezni, nem kell szakembernek lennie.

Építési engedély nélkül végezhető tevékenységek

Az alábbi összeállításban az engedély nélkül végezhető építési tevékenységek listája szerepel.

A gyakori változásokra tekintettel a netjogtar linkjét is csatoltuk, hogy a naprakész állapot is megtekinthető legyen.


Az épületek bontása esetében a munkálatokra vagy bontási engedélyt kell kérni, vagy engedély és bejelentés nélkül elbontható. Részletek a cikkben.

Az alábbi cikkben az építésügyi hatósági eljárások során felmerülő illetékekről írunk. Kiderül, hogy mikor mennyit kell fizetni,  hogy építési engedélyt kaphassunk.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz